Konference AI DAYS 2024 nastínila trendy ze světa umělé inteligence

5. 2. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: M Computers)
Společnost M Computers zorganizovala již sedmý ročník technologické konference AI DAYS. Letošní ročník přinesl aktuální pohled na svět umělé inteligence očima společnosti Nvidia a firem, které na technologiích této společnosti postavily svá AI řešení.

Akce se uskutečnila v Konferenčním centru City v Praze a zúčastnilo se jí přes 100 hostů.

Organizátoři se letos vrátili ke kořenům – ukázali, kam se od prvních ročníků konference posunula oblast umělé inteligence a start-upy, jejichž prezentace bylo možné zhlédnout v počátečních letech AI DAYS.

Co bylo na programu?

Konferenci za organizátory zahájil obchodní ředitel společnosti M Computers Petr Plodík, na kterého navázal první blok prezentací. V jeho průběhu vystoupili Lukáš Kačena z prg.ai s přednáškou na téma Jak proměnit Prahu v centrum umělé inteligence a Arts Yang z Nvidie (hovořila o nejnovějších AI trendech a technologií v portfoliu této společnosti).

Po krátkém cofee breaku následovaly další čtyři přednášky. Během první z nich hovořila Kamila Jeřábková z M Computers o Nvidia projektech a referencích v našem regionu. Ve druhé dostal prostor Marek Šimůnek ze Seznamu, který se zabýval vývojem a nasazením Seznam LLM. O LLM následně mluvil také Aleš Křenek z Masarykovy univerzity, tentokrát však v souvislosti s využitím této technologie pro získání vzorce sloučeniny z jejího hmotnostního spektra. O informace o programu společnosti Nvidia pro start-upy (Nvidia Inception programu) se v závěru tohoto bloku podělil Aleks Polak z Nvidie.

Po pauze na oběd vystoupili Josef Vopička a Martin Čmejrek (oba z Mama AI), kteří se ve své prezentaci zaměřili na praktické příklady využití aplikací generativní AI v oblasti efektivních konverzací nad daty a špičkových syntetických hlasů. O použití NVIDIA stacku pro inteligentní video analýzu následně prezentoval Milan Pultar z firmy Quantasoft a navázal David Herman z DataFromSky o AI v monitorování dopravy.

Závěrečné části konference se zhostili Pavel Kordík z firmy Recombee s přednáškou na téma, jak velké jazykové modely pomáhají uživatelům s doporučeními relevantních položek, Tomáš Tunys z Rossum.ai hovořící o tom, jak se učí velké jazykové modely rozumět obchodním dokumentům, a Ondřej Székely z Digiteq Automotive s tématem umělé inteligence v oblasti automotive.

Jednotlivé prezentace si můžete detailněji prostudovat na webových stránkách konference.

Obrazová galerie:
Štítky: 

Podobné články

OpenAI představila GPT-4o: Nastává nová éra interakce člověka s počítačem

16. 5. 2024. (redaktor: Michala Benešovská, zdroj: OpenAI )
Společnost OpenAI uvedla nový model umělé inteligence GPT-4o, který značí významný posun k přirozenější interakci mezi člověkem a počítačem. Tento model je schopen přijímat a generovat výstupy v kombinaci textu, zvuku a obrazu, čímž rozšiřuje možnosti využití AI v praxi. Čtěte více

Copilot for Microsoft 365 zamířil do ArrowSphere Cloudu

16. 5. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Arrow ECS)
Společnost Arrow Electronics umožňuje prodej produktu Copilot for Microsoft 365 prostřednictvím cloudové platformy ArrowSphere Cloud. Současně společnost nabízí specializovaný podpůrný program, který umožní partnerům akcelerovat obchodní příležitosti na bázi produktu Copilot. Čtěte více

Google I/O 2024: Inovace v čele s AI

16. 5. 2024. (redaktor: Michala Benešovská, zdroj: Google)
Každoroční konference Google I/O, klíčová událost pro vývojáře a technologické nadšence, se uskutečnila 14. května 2024. Google představil řadu novinek, zejména v oblasti umělé inteligence. Čtěte více

Konference Red Hat Summit 2024 přinesla řadu novinek z oblasti open source a AI

10. 5. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Red Hat)
Setkání společnosti Red Hat v Denveru v Coloradu se stalo jednou z největších světových událostí v oblasti open source a mimo jiné nabídlo i řadu zásadních oznámení v oblasti podnikového využití umělé inteligence nebo cloudově nativních technologií. Čtěte více