ALSO Power Platform Club „naživo“

26. 2. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: DCD Publishing)
ALSO Czech Republic na sklonku loňského roku oživilo vzdělávací projekt Power Platform Club zaměřený na technologie společnosti Microsoft z oblastí, jako jsou vývoj podnikových aplikací, automatizace, umělá inteligence a další aktuální témata. Platforma spoléhá primárně na online webináře, ale počítá také s osobními setkáními. První taková akce proběhla v polovině února v Praze.

Projekt Power Platform Club není úplnou novinkou – původně vznikl již v roce 2021 pod taktovkou Microsoftu, dnes však již funguje pod patronátem ALSO. S Microsoftem je však logicky i nadále těsně spjatý, o čemž svědčí například i místo konání únorového osobního setkání Power Platform Clubu, které proběhlo právě v pražské centrále amerického výrobce.

Valentýnské setkání v Praze

Cílem únorového setkání bylo propojit účastníky Power Platform Clubu s nejlepšími odborníky na technologie společnosti Microsoft z České republiky a Slovenska a sdílet jejich rady, zkušenosti a osvědčené postupy.

„Věřím, že dnešek pro vás bude inspirativní a konstruktivní, protože se zde sešla řada specialistů, kteří přednášejí po celém světě, s obsahově zajímavými a tematicky pestrými prezentacemi. Se všemi navíc budete moci během dne probrat své dotazy. Jsem rád, že jste dorazili v tak velkém počtu a doufám, že si z dnešního setkání odnesete mnoho užitečných poznatků,“ uvedl za organizátory v úvodu konference Jan Kukučka, Microsoft 365 & Power Platform specialist v ALSO Czech Republic a zakladatel Power Platform Clubu.

Program konference byl bohatý a pokrýval širokou škálu aktuálních témat. O low code vývoji a jeho budoucnosti, ale třeba i o technologiích jako Copilot nebo generativní AI, hovořil Petr Karásek z Microsoftu. Tomáš Prokop ze společnosti Networg se věnoval možnostem prostředí Power Platform a základům toho, co je potřeba umět pro navržení a naprogramování kvalitní aplikace. Štěpán Rešl z DataBrothers následně mluvil o tzv. custom funkcích a jejich využití v databázích Power Query. V další prezentaci se Pavel Večeř z Microsoftu zaměřil na využití Copilota a možnosti, jak s jeho pomocí maximalizovat efektivitu práce v aplikacích Power Platform.

Po pauze na oběd referoval Lukáš Pavelka z firmy My Condy o pluginu Figma, který je praktickým a užitečným doplňkem pro vývojáře Power Platform aplikací. Martin Opršal ze společnosti Allium navázal s tématem AppSource a PIM v Microsoft Dynamics. Přednáškový blok uzavřel Jiří Blažek z CloudForce s vystoupením věnovaným praktickému využití Power Apps aplikací v každodenním životě.

Následně nechyběl čas vyhrazený pro diskuzi mezi odborníky, partnery a klienty.

Co bude dál?

Power Platform Club bude samozřejmě pokračovat v podobě pravidelných webinářů, postupně však s tím, jak se rozšiřuje dosah platformy, dochází i k rozšiřování jejího záběru. Kromě firem, které vyvíjejí software, se sem navíc stále častěji dostávají také další typy organizací včetně společností, které se vývoj chtějí naučit, nebo podniků, které pracují přímo s koncovými zákazníky, pomáhají jim řešit jejich každodenní potřeby, ale samotnému vývoji příliš nerozumějí a hledají partnery schopné jim s tím pomoci. Nejen těm by mohl do budoucna přijít vhod plánovaný katalog umožňující sdílet informace o již existujících produktech a službách českých a slovenských vývojářů. „Účastníky Power Platform Clubu učím, aby – pokud je to aspoň trochu možné – nevyvíjeli řešení pro jednoho klienta, ale aby se soustředili na produkty, které mohou dodat více zákazníkům. Radím také, aby všichni hned od začátku uvažovali globálně a snažili se o umístění v celosvětovém katalogu, což samozřejmě obnáší nutnost splnění určitých podmínek a pravidel,“ poznamenal Jan Kukučka.

Dalším z principů, které se bude Power Platform Club snažit svým účastníkům postupně naučit, je důraz na unifikovatelnost vyvíjených řešení. Aktuálně se připravují podklady, které by měly v ideálním případě zajistit určitou vzájemnou podobnost produktů po designové, uživatelské i funkční stránce. Půjde však samozřejmě o dobrovolnou záležitost a bude na každém z vývojářů, do jaké míry (a pokud vůbec) se těmito doporučeními bude řídit.

„Do budoucna by se mohl Power Platform Club zaměřit např. i na oblast BizApps, tedy ERP řešení jako Microsoft Business Central či Microsoft Dynamics 365, zejména pak z pohledu tvorby dalších vrstev nad těmito systémy prostřednictvím Power Platformy,“ uzavřel Jan Kukučka.

Aktuální informace k plánovaným webinářům získáte zde.

Obrazová galerie:

Podobné články

OpenAI představila GPT-4o: Nastává nová éra interakce člověka s počítačem

16. 5. 2024. (redaktor: Michala Benešovská, zdroj: OpenAI )
Společnost OpenAI uvedla nový model umělé inteligence GPT-4o, který značí významný posun k přirozenější interakci mezi člověkem a počítačem. Tento model je schopen přijímat a generovat výstupy v kombinaci textu, zvuku a obrazu, čímž rozšiřuje možnosti využití AI v praxi. Čtěte více

Copilot for Microsoft 365 zamířil do ArrowSphere Cloudu

16. 5. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Arrow ECS)
Společnost Arrow Electronics umožňuje prodej produktu Copilot for Microsoft 365 prostřednictvím cloudové platformy ArrowSphere Cloud. Současně společnost nabízí specializovaný podpůrný program, který umožní partnerům akcelerovat obchodní příležitosti na bázi produktu Copilot. Čtěte více

Google I/O 2024: Inovace v čele s AI

16. 5. 2024. (redaktor: Michala Benešovská, zdroj: Google)
Každoroční konference Google I/O, klíčová událost pro vývojáře a technologické nadšence, se uskutečnila 14. května 2024. Google představil řadu novinek, zejména v oblasti umělé inteligence. Čtěte více

Konference Red Hat Summit 2024 přinesla řadu novinek z oblasti open source a AI

10. 5. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Red Hat)
Setkání společnosti Red Hat v Denveru v Coloradu se stalo jednou z největších světových událostí v oblasti open source a mimo jiné nabídlo i řadu zásadních oznámení v oblasti podnikového využití umělé inteligence nebo cloudově nativních technologií. Čtěte více