Jen tři procenta firem jsou odolná proti současným kyberbezpečnostním hrozbám

15. 4. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Cisco)
Pouhá tři procenta firem mají podle Indexu kyberbezpečnostní připravenosti společnosti Cisco své zabezpečení na takové úrovni, aby bylo schopné čelit současným sofistikovaným kybernetickým hrozbám. Naopak u více než 70 % podniků je obrana proti moderním útokům nastavena slabě nebo zcela nedostatečně.

Při sestavování Indexu kyberbezpečnostní připravenosti se Cisco zaměřila na pět základních pilířů bezpečnosti: ochrana identit, odolnost sítě, zajištění zařízení, bezpečnost cloudu a využití umělé inteligence, s nimiž souvisí 31 bezpečnostních řešení. Výsledky indexu vycházejí z rozhovorů s 8 000 bezpečnostními pracovníky ve 30 zemích. Bezpečnostní experti uváděli, která z řešení jejich společnosti nasadily nebo v jaké fázi nasazení se nacházejí. A na základě jejich odpovědí pak byla připravenost v jednotlivých pilířích vyhodnocena čtyřstupňovou škálou: „začátečník“, „zavádí“, „pokročilý“, „vyspělý“.

Z hodnocení všech odpovědi vzešel celkový výsledek. Pouze tři procenta firem lze z hlediska připravenosti označit jako „vyspělé“. Známku „pokročilý“ si vysloužilo 26 % podniků. Příslušné bezpečnostní technologie „zavádí“ 60 % podniků a 11 % z hodnocených společností jsou pouze „začátečníci“. Cisco přitom upozorňuje, že procento vyspělých firem se meziročně výrazně snížilo z 15 % v loňském roce na tři procenta letos, což je důsledek bouřlivého rozvoje hackerských technik a hyperkonektivity.

Další zjištění Indexu:

Čekání na útok

Kybernetický bezpečnostní incident v příštích 12 až 24 měsících očekává 73 % respondentů. Více než polovina dotazovaných (54 %) čelila útoku v posledních 12 měsících. A 52 % takto postižených uvedlo, že je to stálo nejméně 300 000 USD.

Nadbytek bezpečnostních řešení

Deset a více bezpečnostních řešení má ve svém IT prostředí nasazeno 67 % firem. Čtvrtina z dotázaných jich dokonce provozuje přes 30. Firmy přiznávají, že velký počet parciálních bezpečnostních nástrojů zpomaluje schopnost odhalovat incidenty a reagovat na ně.

Nezabezpečená zařízení

Připojování se k firemním platformám ze soukromých nespravovaných zařízení dovoluje 85 % společností.

Investice do bezpečnosti

Účastníci průzkumu chápou své rezervy v zabezpečení firemní infrastruktury: 97 % respondentů plánuje v následujícím roce zvýšit rozpočet na kyberbezpečnost, přičemž u 86 % společností mají investice do bezpečnosti vzrůst o více než desetinu.

„Nemůžeme podceňovat hrozbu, kterou představuje naše vlastní přílišná sebedůvěra. Firmy musí investovat do integrovaných platforem a opřít se o umělou inteligenci, aby mohly pracovat ve strojovém měřítku a konečně naklonit misky vah na stranu obránců,“ uvedl Jeetu Patel, výkonný viceprezident a generální ředitel divize Security and Collaboration ve společnosti Cisco.

Více informací

Zpráva 2024 Cisco Cybersecurity Readiness Indexs

Štítky: 

Podobné články

Nová služba Acronis MDR přináší integrovanou obnovou po útoku a další možnosti

14. 5. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Acronis)
Nová služba Acronis Managed Detection and Response (MDR), dostupná poskytovatelům MSP využívajícím Acronis Cyber Protect Cloud, umožňuje nabízet bezpečnostní monitoring, rychlou detekci, investigaci, eliminaci hrozeb, reakci na incidenty a nápravu kybernetických útoků na profesionální úrovni bez nutnosti udržovat kvalifikovaný tým a specializovanou sadu nástrojů. Čtěte více

Platby výkupného za ransomware vzrostly za poslední rok na pětinásobek

10. 5. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Sophos)
Podle výroční zprávy State of Ransomware 2024 společnosti Sophos se průměrná výše výkupného za poslední rok zvýšila na pětinásobek. Organizace, které zaplatily výkupné, uvádějí průměrnou platbu ve výši dvou milionů dolarů, oproti 400 000 dolarů v průzkumu z roku 2023. Výkupné je ale pouze částí celkových nákladů. Čtěte více

Obavy o zabezpečení cloudů má 96 % firem

9. 5. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Fortinet)
Neustálý vývoj a zavádění nových cloudových aplikací komplikuje zabezpečení podnikového IT. Podle průzkumu společnosti Fortinet například 96 % respondentů uvádí, že mají střední nebo velké obavy o cloudovou bezpečnost. Podle 93 % dotazovaných je vážným problémem zejména všeobecný nedostatek odborníků na zabezpečení cloudů. Čtěte více

Nový tým Esetu se zaměří na mezinárodní kyberkriminalitu

6. 5. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Eset)
Bezpečnostní experti z pražské pobočky ESETu se nově cíleně zaměří na mezinárodní aktivity kyberkriminálních útočných skupin. Nově vzniklý tým vedený Jakubem Součkem má za úkol aktivně vyhledávat a dlouhodobě monitorovat obávané útoky ransomwarem, který dle dat společnosti ESET posílil v minulém roce o více než 50 procent. Čtěte více